Psychologiepraktijk Vathorst

Problemen (onverzekerd)

Hieronder vindt u een lijst met voorbeelden van problemen die niet binnen de verzekering vallen. Als u last heeft van één of meerdere van dit soort problemen kunt u zich aanmelden voor eerstelijnshulp bij psychologiepraktijk Vathorst. De kosten voor deze behandelingen zijn voor eigen rekening.

Voorbeelden van problemen (niet verzekerd)

Onverzekerde klachten/ niet vergoede diagnoses

 • Specifiek fobie bij extreme angst voor een bepaalde situatie, dier of ding of vermijding daarvan. Voorbeelden zijn; angst voor spinnen, vliegangst, hoogtevrees, claustrofobie, angst voor bloed of naalden.
 • Slaapproblemen (teveel of te weinig, in of doorslaap)
 • Spanningsklachten
  bijvoorbeeld hoofdpijn, buikpijn, vermoeidheid, concentratiestoornissen, niet meer goed kunnen ontspannen, hyperventilatie, algehele onrust, pijn in de schouders en nek.
 • Aanpassingsstoornis: emotionele en gedragsmatige symptomen die binnen drie maanden ontstaan als reactie op een aanwijsbare stressor. Hierbij moet het lijden ernstiger zijn dan op basis van de ernst en intensiteit van de stressor verwacht kan worden en moeten de symptomen leiden tot duidelijke beperkingen in het sociaal of beroepsmatig functioneren.
 • Werkproblemen
  zoals overspannenheid, burn-out, gedachtes aan het werk niet meer los kunnen laten thuis, problemen/ conflict met baas of collega’s, problemen met werkdruk of -stress, concentratieklachten, vermoeidheid, lichamelijke klachten of loopbaanvragen en niet weten of je wel op de juiste werkplek zit of voor jou de meest geschikte organisatie werkt.
 • Verwerkings- of rouwproblemen
  bij verwerkingsproblemen na een verlies, ziekte of traumatische ervaring
 • Relatieproblemen
  zoals ruzies, problemen in de communicatie, problemen in de seksuele relatie, niet durven binden.
 • Onzekerheid
  zich vaak ongemakkelijk voelen in gezelschap, erg verlegen zijn, niet goed nee durven zeggen tegen een ander, uzelf altijd op de laatste plaats zetten, niet voor een groep durven spreken.
 • Identiteitsproblemen/ en of autonomieproblemen
  Bijvoorbeeld niet goed weten wie u zelf bent en wat u wilt, moeilijk accepteren van bepaalde eigenschappen, een groot verschil tussen zelfbeeld en ideaalbeeld, veel moeten van uzelf en moeite hebben met het aangeven van grenzen in relatie tot anderen, moeite hebben met eigen keuzes en beslissingen, behoefte aan bevestiging van de ander, neiging tegemoet te komen aan behoefte van anderen ten koste van uzelf.


Naast bovenstaande problemen kunt u bij Psychologiepraktijk Vathorst ook terecht voor:

 • Loopbaanbegeleiding
  algemene bezinning op motivatie, plezier en vreugde in het werk, keuzes; specifieke thema’s als wijze van communiceren, leidinggeven, functie-uitoefening
 • Coaching en counseling
  ontdekking, ontwikkeling en versterking van de eigen mogelijkheden
 • Levens- en zingevingsvragen
  o.a. gericht op problemen bij de overgang naar volgende levensfasen: adolescentie, volwassenheid, midlife, vijftig plus, ouderdom

–  Time management
–  Verbeteren  van coping, sociale vaardigheden en zelfzorg (leefstijl)
–  Contact met BA (optioneel)
–  Werkproblematiek (aanpakken randvoorwaarden door driegesprek met leidinggevende of bedrijfsarts of managen verwachtingen/ realistisch takenpakket op werk)
–  Conflicthantering

Voor deze bovenstaande niet-vergoede diagnoses, kunt u behandeling ontvangen door deze zelf te betalen.