Psychologiepraktijk Vathorst

Zwangerschapsproblemen

Eén op de tien moeders krijgt na een bevalling in meer of mindere mate last van psychische problemen. Juist vroegtijdige ondersteuning en behandeling van psychische problematiek tijdens de eerste periode is zeer belangrijk. Vaak kan het dan juist kortdurend zijn. Vrouwen geven regelmatig aan dat ze steun en informatie hebben gemist in de beginperiode na het krijgen van hun kindje.

Cursus Als roze wolken donderen

De cursus “Als roze wolken donderen” biedt ondersteuning en (praktische) informatie aan vrouwen die al psychische klachten hebben, aan zwangeren met een verhoogd risico op Post Partum Depressie, en vrouwen met een eerdere ervaring met psychische klachten of PPD die zwanger zijn of weer zwanger willen worden. Deze cursus kan ook preventief worden ingezet.

Merk je zelf ook dat je niet helemaal kunt genieten zoals je zou willen? Dat je niet die roze wolk voelt en dat je eerder somber bent? Dan is dit een cursus voor jou. Herkenning en erkenning van elkaar zal je steunen. Ook onze praktische en algemene informatie over het moederschap en bijkomende uitdagingen zullen je helpen. Je zult merken dat je niet de enige bent die het moederschap als zwaar ervaart en hier niet altijd zo van kunt genieten zoals door de buitenwereld vaak wordt voorgespiegeld.

Aanmelden of meer informatie?

De cursusleidsters voor deze cursus zijn Barbara Wachters, GZ- en eerstelijnspsycholoog, en Hetty Belgraver, psychosociaal counselor. Wil je meer weten over deze cursus, over de inhoud of wanneer er weer een cursus plaatsvindt? Neem dan contact op met Barbara Wachters op 06 – 41 32 56 00 of of met Hetty Belgraver op 06 – 41 48 85 75

Risciofactoren voor problemen tijdens en na de zwangerschap:

  • Eerdere psychische problemen of erfelijke belasting
  • Ongewenste zwangerschap of juist moeizaam traject voor zwangerschap met vruchtbaarheidstrajecten
  • Veel lichamelijke en/of psychische klachten tijdens of na zwangerschap
  • Gevolgen van keizersnede en/of moeizame zwangerschap of bevalling
  • Verschillende life-events in korte tijd, zoals verhuizing en verandering van baan voor de bevalling waardoor de balans verstoord is
  • Zware kraamtijd door allerlei omstandigheden
  • Alleenstaande moeder met allerlei problemen daaromtrent
  • Lichamelijke factoren, zoals een verstoorde schildklierwerking of andere hormonale veranderingen
  • Verstoord dag- en nachtritme